maanantai 11. toukokuuta 2015

NÄIN SUOJAUDUT AURINGOLTA

Kalifornia, Florida, Austraalia, Malta... Ovat kohteita jossa aurinko paistaa päivisin lähes kohti suoraan pilvettömältä taivaalta. Lämpötila kohoaa helposti yli 25 asteen. Kuulostaa ihanalta! Ja siellä saiskin varmaan hyvän brunan.
                             
No et saa jos oot yhtään niinkuin minä. Mä palan jo Suomessa ku oon puoltoista tuntia pihalla ja aurinko käy vaan välillä esillä. Aina mä ajattelen että tänä kesänä otan hyvän brunan, mutta ei. Joka kerran jälkeen oon vaan punainen kuin rapu. Kyllä mä käytän aurinkorasvaa, mutta kun se ei vaan aina auta. 

Kaliforniassa opin sen sitten kantapään kautta. Yhtenä päivänä kun oltiin vesipuistossa, mä poltin ihoni todella pahasti ja illalla siihen ilmestyi isoja vesikelloja, jotka oli todella kipeitä. Olin ihan punainen jokapuolelta ja siitä meijän host-isä jaksoikin vitsailla. En pystynyt kunnolla nukkumaan kun iho oli niin kipeä. Siinä oli meijän host-äidille pohdittavaa ja se totesikin "mitä me tehdään sun kanssa?!" Heille se oli järkytys kun eivät itse pala. 

No miksi palamista tulisi välttää? Ensimmäisenä tulee mieleen, että ihosta tulee kauttaaltaan punanen ja se ei varmasti ole toivottu lopputulos. Toisena ihosta tulee todella kipeä ja on ikävä olo. Pahimmillaan iho voi vielä tulehtua. 
Kolmantena ihon palaminen on karsinogeeni. Eli jos poltat ihosi usein todennäköisyys sairastua syöpään kasvaa. 

Näin suojaudut:
1.Käytä hattua. Lippis, lierihattu, huivi mikä tahansa käy joka suojaa vaan päätä. Ei tule sitten huono-olo ja iso hattu suojaa myös hartioita/olkapäitä.

2.Vältä jakauksia hiuksissa. Aamulla kun laittaa hiuksia kiinni kannattaa valita ponnari, nuttura ym. jossa ei tule jakausta. Koska harvemmin huomaa että aikaisemmin mainituissa kohteissa, aurinko paistaa aivan suoraan sun päänahkaan ja pahimmassa tapauksessa se palaa. Sen jälkeen loppureissusta ei kauheasti tekisi mieli harjata edes hiuksia, kun saattuu aika paljon. Nimimerkillä kokemusta on. 

3. Käytä aurinkorasvaa. Valitse hyvä laaukas rasva jossa on riittävä suojakerroin. Rasvaa uudelleen tarpeeksi usein ja levitä rasvaa kunnon kerros. Laita aurinkorasvaa vaikka olisikin pilvistä sillä siellä aurinko on paljon voimakkaampi ja voit silti palaa. 

4.Suojaa ihoa vaateilla. Vaikka olisi kuinka kuuma, on parempi laittaa vaikka ohut huivi tai neule päälle, joka suojaa ihoa auringolta. (Ainakin palamisen jälkeen tämä on enemmän kuin suositeltavaa.)





Kuinka hoitaa palanutta ihoa?
1. After sun-geeli/rasva/voide. Jos tiedät palavasi helposti, pakkaa tämmöinen mukaan jo Suomesta. Jos pelkäät matkalaukun painorajan ylittymistä, ota puolityhjä purkki mukaan ja se heitä lähtiessä roskiin. Kaikki after sun-tuotteet ovat tosi hyviä, koska ne viilentää ja antaa mukavamman olon. 

2.Rasva. After sun-rasva ei yksistään paranna palanutta ihoa, joten suosittelen rasvaamaan ihoa esim. palovammavoiteella. 
3.Aloe vera. Ehdottomasti paras aine mitä oon palanneelle iholle käyttänyt. Tuoreen kasvin lehti halkaistaan ja sisältä saadaan tätä ainetta. Hoitaa ja parantaa tosi hyvin, mutta huom. se värjää vaatteet. 

4. Suojaa palanut ihoa vaatteilla. Älä anna ihon palaa enään uudelleen. 

Toivottavasti tästä oli apua, jollekin yhtä herkästi palavalle. Pari viikkoa enään kesälomaan, vuhuu!! 


Jenna 

Kuvat: we heart it

2 kommenttia:

  1. Tässä oli kyllä tosi hyviä vinkkejä, jospa jonkun ei nyt enää tarvitsisi oppia kantapään kautta...
    Itsekin kyllä palan helposti, mielummin sitten olen valkoinen kuin kalkkilaivan kapteeni, kuin punainen kuin rapu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, toivottavasti on apua.
      Kiva kuulla etten ole ainoa XD

      Poista

Kiitos kommentista :)