lauantai 24. lokakuuta 2015

17 VINKKIÄ LENTOMATKASTA SELVIYTYMISEEN

*Postaus on toteutettu yhteistyössä EF Education Firstin kanssa 

Moikka, 
viime postauksessa kerroin meidän pitkästä lennosta Australiaan ja nyt päätin jatkaa samalla teemalla. Miten selviydyn pitkästä lentomatkasta?

Ennen lentoa:

1) Lennolle valitsen mukavat vaatteet. Tyylikkyys ei ole enää se tärkein asia, vaan vaatteiden istuvuus ja käytännöllisyys. Puen myös lentosukat jalkaan. Hiukset laitan mukavasti kiinni. Silleen ettei ne takkuuntuisi pahasti, muttei kampaus kuitenkaan kiristäisi. 

2) Nukun hyvät yöunet. Vaikka matka jännittääkin, pyrin silti nukkumaan. Virkeänä on paljon mukavempi olla koneessa, varsinkin jos matka on todella pitkä. 

3) Syön ravitsevasti, mutta kevyesti ennen lentoa. Pyrin välttämään kaikkia närästäviä tai turvottavia ruokia. Ennen päivälentoa salaatti on hyvä vaihtoehto ja ennen aamulentoa suosikkini on kaurapuuro marjoilla tai mansikka-banaani smoothie. 

4) Lataan puhelimeni ja kuulokkeeni täyteen. Pakkaan lennolle myös ainakin jonkun hyvän kirjan, kurkkupastilleja, nenäliinoja, hammasharjan sekä huivin tai neuletakin sen varalle, että koneessa olisi kylmä. 

5) Edellisenä iltana tai vähän ennen kentälle lähtöä tykkään käydä liikkumassa. Tarkoitus ei ole vetää mitään tappotreeniä, jolla saisi kropan tukkoon, vaan jotain avaavan lenkin tapaista. Parasta olisi kun lennolle voisi lähteä hyvällä mielellä ja kroppa olisi rentona. 

6) Ennen lentoa on myös ihana rentoutua ja ottaa hetki iisisti. Liian usein mulle iskee stressi juuri ennen lähtöä. Stressin lievittäjänä tykkään käydä saunassa tai kuunella rauhottavaa musiikkia hetken aikaa. Silleen et sais sen yhden hetken jolloin ei olisi kiire vaan voisi vain rentoutua. 



Lennon aikana:

7) Ensimmäisenä asiana koneessa heitän kengät pois. En vaan pysty istumaan kengät jalassa. Riisun myös takin (jos sellanen sattuu olemaan mukana) ja nostan sen säilytyslokeroon pois tieltä. Yritän alusta asti asetella itselleni mukavat oltavat (tai ainakin niin mukavat kuin siinä tilanteessa on vain mahdollista). 

8) Yritän heti päästä kohden maan rytmiin, ja ajoitan nukkumisen sen mukaan. Olen yksi harvoista ihmisistä, joka todellakin pystyy nukkumaan koneessa. 

9) Vähintään parin tunnin välein pyrin käymään jaloittelemassa ja tekemässä pientä jumppaa. En vaan pysty istumaan koko aikaa paikallaan ja on vaan pakko päästä liikkeelle. Paikallaan teen niskan/hartiaseudun venyttelyitä, sekä nilkan/jalkaterän aktivointiliikkeitä. Jokaisen lentoemännän painajainen, kun lähden vaeltelemaan ja tukin käytävät, hups. 

10) Yritän vältellä kellon katsomista. Yritän katsoa sitä vain harvoin, jolloin tuntuu että aika kuluisi paljon nopeammin. Joskus kuitenkin sorrun tuijottamaan kelloa minuutin välein, jolloin lento tuntuu ikuisuudelta. 

11) Ennen ruokaa desifioin kädet ja ruuan jälkeen otan purkan. Yritän pitää edes jonkinlaisesta hygieniasta kiinni niin hyvin kuin se koneessa vaan on mahdollista. Käyn ainakin välillä pesemässä naaman sekä hampaat (yleensä 7 tunnin välein). Tosi pitkillä lennoillä käyn myös vaihtamassa paitaa. 

12) Juon vähän väliä. Yritän pitää nestetasapainon kohdallaan ja vettä hörpin omasta vesipullosta, kun en viitsisi lentoemäntiä koko ajan häiritä. 

13) Yritän vain saada ajan kulumaan. Katon leffoja, kuuntelen musiikki, nukun tai luen. Muiden kanssa jutellessa ja varsinkin jos on kaverin kanssa matkalla höpöttäessä aika menee tosi nopeesti. 



Välilaskujen aikana:


14) Käyn ostamassa pientä syötävää ja uuden vesipullon. Joskus välilaskujen aikana tulee syötyä kunnon ruokaa ja välillä ihan hedelmät riittää. 

15) Käyn vessassa ja pesemässä naaman/hampaat, riippuen olosta. 

16) Kävelen mahdollisimman paljon. Monet tykkää jäädä vaan istumaan, mutta mua itseäni ainakin helpottaa, kun pääsen edes hetkeksi vapaasti liikkumaan. 

17) Shoppailua. Pientä piristystä on välillä päästä kiertelemään Tax free kaupoissa ja tuoksuttelemassa hajuvesiä. 

Pitkään lentämistä ei kannata jännittää, hyvin sen jaksaa istua. Täytyy vain muistaa asennoitua oikein. Yhden oudon asian olen huomannut lentäessä; paluumatka tuntuu aina lyhyemmältä. En tiedä johtuuko se vain siitä, että reissua odottaa paljon enemmän kuin kotiinpaluuta. Mitkä asiat on helpottanut teitä pitkillä lennoille? Löytyykö listasta samoja asioita joita te käytätte?

Jenna

11 kommenttia:

  1. hyviä vinkkejä ja pian ajankohtasiakin, kun edessä on pisin lento mitä yksin oon lentäny, kokonaista 6 tuntia :D viime yönä näin jo painajaista että lento kestikin yli 18h. Aiemmin oon tottunu lentämään yksin näitä parin tunnin euroopan pyrähdyksiä ja jenkkilennolla mukana oli seuraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, toivottavasti vinkeistä on apua. Hyvää reissua sulle ja toivotaan ettei lento venähdä 18 tuntii :D

      Poista
    2. Hei tosi kiva postaus, paljon hyviä vinkkejä kiitos näistä! :-)

      palmujenmaassa.blogspot.fi

      Poista
    3. Oi kiitos, hyvä jos on apua :)

      Poista
  2. Kiva blogi:) ja kivoja kuvia :)
    Http://www.mitaminasanoin92.blogspot.fi
    -mervi

    VastaaPoista
  3. Kiitos paljon Mervi! Käyn kurkkaamassa sun blogia :D

    VastaaPoista
  4. Tosi kivoja vinkkejä, jos joskus kielimatkalle lähden niin tänne tulen fiilistelemään:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos! Toivottavasti päädyt joskus lähtemään :D

      Poista
  5. Tää postaus oli tosi kiva, on kiva että joku tekee tälläisiä.

    VastaaPoista
  6. Tää postaus oli tosi kiva, on kiva että joku tekee tälläisiä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista :)