torstai 21. huhtikuuta 2016

SÄHKÖPOSTIA ISÄNTÄPERHEELLE

*Postaus on toteutettu yhteistyössä EF Education Firstin kanssa 

Heipsun, 
uskon että sieltä ruudun takaa on varmasti moni lähdössä ensi kesänä isäntäperheeseen ja mielessä pyörii miljoonia kysymyksiä. Ajattelin nyt jakaa vinkkejä, miten isäntäperheeseen kannattaa ottaa yhteyttä. 

Tieto tulevasta isäntäperheestä ilmestyy My EF:n my trip sivulle viimeistään paria viikkoa ennen matkaa. Usein tiedoissa lukee isäntäperheen nimi (usein esimerkiksi vain perheen jommankumman vanhemman nimi), osoite, puhelinnumero sekä sähköpostiosoite. Todennäköisesti (jos olet yhtään niin kuin minä) tässä vaiheessa saat hypetyskohtauksen ja hypit ylös alas innosta. Onneksi olkoon sinulle on vihdoin löytynyt isäntäperhe! Seuraavaksi herääkin kysymys: "mitä mä nyt teen?"

My EF:stä saat vain niukasti tietoa tulevasta perheestä ja on varmasti molemmille osapuolille mukavempi, tutustua hieman jo ennen matkaa. Näin sun ei tarvitse jännittää ihan niin paljoa matkaa ja perheen tapaamista. Saat myös tietoa, ketä perheeseen kuuluu ja mistä he pitävät, mikä helpottaa tuliaisten ostoa huomattavasti. Kirjoitin ehkä vuosi sitten tuliaisesta postauksen ja löydät sen tästä

Kun saavuttiin Pismo beachille, kaikkien perheet olivat odottamassa meitä.

Heti perhetietojen ilmestyessä, suosittelen mahdollisimman pian ottamaan jotain yhteyttä perheeseen. He saattavat olla lomalla tai muuten kiireisiä niin vastauksessa saattaa kestää, joten on kivempi jos vastaus tulee ennen kuin matka on jo alkanut. Usein sänköposti on helpoin tapa ottaa ensimmäisen kerran yhteyttä. Toki jos oot tarpeeksi rohkea, niin voihan sitä aina soittaa, mutta en ainakaan itse koskaan uskaltaisi. Niin onhan se kyllä aika kallista soittaa ulkomaille. Mitä sitten siihen viestiin kannattaisi laittaa?

Itse aina pyrin aloittamaan kohteliaasti ja kerron kuka olen. Yleensä kysyn heti alkuun heistä jotain, mutta pyrin muotoilemaan sen tosi hienovaraisesti. Voit vaikka pyytää heitä kertomaan perheestään, heidän asuinpaikasta yms. Myöhemmin kerron sitten enemmän itsestäni, Suomesta ja perheestäni. Voit vaikka kertoa ikäsi, harrastuksista, koulusta, mistä tykkäät yms. Pidä teksti kuitenkin järkevän pituisena. Ehkä ekaan viestiin ei tarvitse kuitenkaan kirjoittaa koko elämäntarinaa. Nyrkkisääntönä on hyvä pitää, että kerrot asioita joista haluaisit itse kuulla perheesi kertovan. Loppuun yleensä hehkutan paljon kuinka innoissani ootan matkaa ja heidän tapaamistaan. Laitan liitteeksi vielä muutaman kuvan. Kuvia valitessa kannattaa kiinnittä huomiota, ettei kuvatiedostot ole kooltaan liian isoja, koska monissa maissa nettiyhteys on huono, eikä välttämättä kykene lataamaan isoja viestejä. On myös kiva jos kuvat kertoisivat jotain itsestäsi ja mistä pidät. Välttämättä kymmenen peiliselfietä ei ole ihan se paras vaihtoehto.


Mitä taas kannattaa välttää ensimmäisessä viestissä:
- Älä valehtele! Kerron totuuden mukaisia asioita ja älä luo heille väärää ennakkokäsitystä. 
- Ensimmäisenä ei kans kannatta kysyä onko heille Wifiä tai pesukonetta yms. Myöhemmin kannattaa kuitenkin ottaa nämä asiat esille. 
- Ei myöskään ole kiva ensimmäisenä kuulla listaa asioita joista et pidä. 
- Vältä negatiivista ja välinpitämätöntä kirjoitustyyliä
- Alkuun miljoona erilaista kysymystä saattaa myöskin tuntua ahdistavalta, joten pyri sijoittelemaan niitä useisiin eri viesteihin. 

Muista myös nämä:
- Jos perhe ei heti vastaa se ei tarkoita ettei he haluaisi tutustua sinuun. 
- Voit myös kysyä olisiko perheelläsi skypeä tai muita sosiaalisen median tilejä
- Perheet tulevat eri lähtökohdista ja ovat keskenään todella erilaisia, joten hylkää kaikki stereotypiat
- Muista olla ystävällinen ja kiitollinen, he kuitenkin majoittavat sinut useita viikkoja luonaan, joten ei kannata joutua riitoihin jo ennen tapaamista

Ennen ensimmäistä matkaa Kaliforniaan, isäntäperhe laittoi mulle sähköpostia jo ennen kuin koko tieto oli ehtinyt ilmestyä My EF:ään. He kirjoittivat pitkän kirjeen, jossa kertoivat itsestään ja kuinka he odottivat jo tuloani. Kalifornian perheestäni löydät täältä postauksen. Kaikki USA:han isäntäperheeseen menevät, tekevät isäntäperhehakemuksen ennen matkaa. Olin superiloinen, että just tämä perhe valitsi mut heidän oppilaaksi. Australiaan mennessä tilanne oli aivan toinen. Sain tiedon perheestä joskus hieman ennen matkaa ja kirjoitin heille varmaa viisi sähköpostia, enkä yhteenkään saanut vastausta. Olin matkalle lähtiessä pulassa tuliaisten kanssa, kun en yhtään tiennyt mitä ostaa. Kaikki muut tuntuivat puhuvan kuinka ihana heidän perhe, enkä mä tiennyt heistä muuta kuin nimen ja osoitteen. Voitte vaan uskoa, kuinka paljon jännitin perheen tapaamista. Onneksi he olivat kuitenkin aivan ihania. 

Toivottavasti tästä postauksesta oli jollekin apua. Millaisia viestejä te olette lähettäneet perheellenne? 

Viikonloppusin pelattiin perheen kanssa aika paljon futista. 

Jenna

12 kommenttia:

  1. heippa, huomasin myef:stä että olisit lähdössä uudestaan kaliforniaan ja löysin sattumalta sun blogin. ootko lähdössä siis sinne vai mitä meinasit? ja kuinka kauaksi aikaa olet reissussa?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, tää on vähän monimutkainen juttu, niin laitatko vaik myef:ssä viestii niin voin selittää tarkemmin. Minnepäin sä oot ensi kesänä lähdössä? :)

      Poista
    2. mikset tässä voi kertoo :o ootko nyt lähdössä kaliforniaan vai minne? :D mä lähen floridaan! :)

      Poista
    3. SIis no en oikeen tiedä vielä itsekään, kun tässä on muutama mutka matkassa, mutta alustavasti mul on varaus Caliin. Vautsi Florida on ihana paikka! :)

      Poista
  2. Moi! Lähden Kaliforniaan isäntäperheeseen ja ilmeisesti Arroyo Grandeen kuukaudeksi tulevana kesänä. Missä sinä majoituit Kaliforniassa ja missä koulu oli? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, mun isäntäperhe asui Oceanossa, joka on aivan Arroyo Granden vieressä. Meidän koulu oli Pismo beachilla eli noin 15 minan ajomatkan päässä. Eli ihan samalla alueella vietin kans matkani. Jos haluut tietää lisää tai tulee mieleen kysymyksiä niin vastailen niihin mielelläni. :)

      Poista
  3. Ootko menossa uudestaan Kaliforniaan ja perheeseen?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten sanoin, en vielä tiedä, mutta todennäköisesti. Kerron täällä heti, kun tiedän minne kurssille lopullisesti päädyn :)

      Poista
  4. Onko sulla kaikki pisteet ja varaukset kasassa ensi kesää varten vai onko nuo se joka tekee mutkia matkaan? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän kuun jälkeen kaikki pisteet ovat kasassa, joten siitä ei ole kyse :)

      Poista
  5. Lukiko sinulla myef destination kohdassa Oceano, paikka jossa majoituit vai joku muu paikka?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla taisi olla pismo beach tai San luis Obispo my destination kohteena. Oceano luki vain isänäperheeni osoitteessa. Eli käytännössä siihen oli merkattu keskeinen alue, jossa isäntäperheet ja koulu sijaitsi :)

      Poista

Kiitos kommentista :)