maanantai 11. heinäkuuta 2016

6 VINKKIÄ KUINKA SELVITÄ JET LAGISTA

*Postaus on toteutettu yhteistyössä EF Education Firstin kanssa 

Moikka,
kohta koittaa taas hetki kun minun pitäisi selvitä 10-tunnin aikaerosta ja päästä nopeasti mukaan uuteen rytmiin. Uskon, että monet painivat tämän ongelman kanssa, joten ajattelin jakaa 5 vinkkiä kuinka selvitä Jet lagista helpommin. 

1. Tutustu Jet Lag Roosteriin, linkki tässä. Palvelun avulla saat suunnitelma, kuinka sinun tulisi nukkua ennen matkaa tai matkan aikana, jotta siirtyminen toiseen aikaan kävisi kivuttomammin. Pystyt itse määritellä omia nukkumistottumuksia ja kuinka paljon aikaisemmin haluat alkaa siirtymään toiseen aikaan. 

2. Koneessa pyri nukkumaan päämärän ajan mukaisesti. Muutenkin lennon aikana kannattaa juoda ja liikkua mahdollisuuksien mukaisesti. 

3. Määränpäähän saavuttaessa siirry heti paikalliseen aikaan. Jos olet päivällä perillä, pyri pysymään hereillä iltaan asti. Jos totaalinen väsymys yllättää, ota korkeintaan 30 minuutin päiväunet. 

4. Liikunta ja touhuaminen estävät väsymystä. Kannattaa yrittää pitää itsensä kiireisenä, eikä jäädä kohteessa heti sohvalle makamaan. Esimerkiksi kävelylenkki ulkoilmassa tekee hyvää ja samalla lentokoneessa jäykistyneet jalat virkoavat. 

5. Melatoonivalmisteet auttavat usein nukahtamisessa. Usein ainakin itselleni käy niin, että kun vihdoin pääsisi nukkumaan uni ei tulekaan. Tässä kohtaa melatoniinia kannattaa ottaa pieni määrä, mutta jos selviät ilman niin hyvä!

6. Juo paljon vettä ja käy suihkussa. Lennon jälkeen elimist on saattanut päästä kuivahtamaan, joten kunnon nesteytys on erityisen tärkeää. Suosi ihan puhdasta vettä. Lentomatkan aikana tulee helposti likainen olo, kun koneessa ollaan pitkiä aikoja, joten viileä suihku virkistää niin mieltä kuin kehoa.


Jenna

6 kommenttia:

  1. Tää oli hyvä - jälleen kerran! :) Alkoholia kannattaa myös välttää ehdottomasti etenkin long haul lennoilla. Kuivattaa elimistöä entisestään, mikä ei missään tapauksessa ole hyvä asia. Sinänsä ehkä vähän aiheeseen liittymätön, mutta itse (etenkin pidemmillä lennoilla) suosin mukavia, löysiäkin vaatteita - rennoissa vaatteissa nukahtaa paljon helpommin ja matkanteko on mukavampaa! :)

    Tsemppiä -10 tuntiseen! :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua kiitos! Itsekin tykkään enemmän rennoista vaatteista lennoilla. Luin juuri artikkelia kuinka alkoholi ei ainakaan helpota Jet lagista palautumista xD

      Poista
  2. Olisin toivonut, että olisin lukenut tämän ennen mun lentoja kun itse olin vaihdossa haha :D
    Tosi kiva postaus! :)

    ❀ Cinderella Days ❀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Itsekin huomaan yleensä vinkit vasta jälkikäteen. Toivottavasti tästä olisi apua seuraavalle lennolle! :)

      Poista
  3. Ja se, että sinnittelee ekan päivän (siis jos kone saapuu esim. Aamulla kohteeseen) niin hereillä ilman mitään päikkäreitä vaikka kuinka tekis mieli niin kyllä sit paikalliseen aikaan illalla rupeaa väsyttämään ja pääsee nopeasti rytmiin. Se on sitten hankalampi juttu jos kone saapuu illalla kohteeseen ja kotimaassa olisi vielä päivä kun pitäisi käydä nukkumaan
    ... Silloin tosiaan ne melatooni-valmisteet voivat olla ihan hyvä idea! Ja vahvaa kahvia kannattaa tietenkin juoda paljon aina silloin kun meinaa nukahtaa keskellä kirkasta päivää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin toi on tosi hyvä jos pystyy sinnittelemään. Itseäni usein helpottaa jos voi lepuuttaa, vaikka 15 minuuttia ja sitten lähtee touhuamaan. Pitäisi varmaan opetella juomaan kahvia niin pysyisi paremmin hereillä :D

      Poista

Kiitos kommentista :)