torstai 28. heinäkuuta 2016

SANTA CLARITA WILDFIRE

*Postaus on toteutettu yhteistyössä EF Education Firstin kanssa 

Moikka,
olin jo tullut siihen tulokseen etten kirjoittaisi matkan ajalta mitään tänne blogiin ja keskittyisin vain elämään hetkessä. Nyt kuitenkin tapahtui jotain mikä muutti ja tulee muuttamaan meidän matkaa ja vaikuttaa meidän jokapäiväiseen elämään täällä... maastopalot. Halusin kertoa teille mikä tilanne täällä on parhaillaan käynnissä tai pikemmin oli viikonloppuna.

Lyhyesti meidän kurssikaupunki on Santa Clarita, joka sijaitsee Golden valleyn alueella. Käytännössä koko kaupunki sijaitsee keskellä kukkuloita, jotka ovat pahasti kuivahtaneet eikä niillä ole paljoa kasvillisuutta.


Parhaillaan täällä on "fireseason". Lämpötila pyörii +40 molemminpuolin ja vesisadetta ei ole näkynyt moneen kuukauteen. Moneen vuoteen täällä ei ole maastopaloista tarvinnut kärsiä, mutta viikkoa ennen meidän tänne tuloa maastopalo roihusi kukkuloilla. 

Viime perjantaina kuitenkin syttyi toinen palo, joka on paljon pahempi kuin aikaisempi. Molemmat palot saivat alkunsa autosta. Perjantaina tilanne ei vielä vaikuttanut pahalta, mutta illalla liekit loistivat pitkälle. Perjantaina maastopaloista pystyi jopa lukemaan Iltasanomista. 


Lauantaina valkoista tuhkaa satoi taivaalta, paksu savu/tuhkapilvi peitti taivaan ja savu haisi jokapuolella. Ulos ei siis ollut asiaa. Ihmisiä alettiin evakuoimaan palon tieltä.

Sunnuntaina taivas näkyi meidän alueella jo ja ajateltiin että ehkä tämä olisi ohi. Toisella puolella tilanne oli vielä kauheampi. Yön aikana palo oli kaksinkertaistunut ja se ei vieläkään ollut hallinnassa. 

Maanantaina meidän koululla paksu tuhkapilvi oli edelleen yllä ja pyrittiin pysymään mahdollisimman paljon sisällä. Kuvasta näkyy taivaan ja savun raja. 
Tiistaina tilanne pysyi melko samana eikä suurta muutosta ollut havaittavissa.



Tänään tilanne alkaa näyttämään jo melko hyvältä. Paloa aletaan saada hallistaan ja sen annetaan palaa loppuun pienellä alueella. 

Sunnuntaihin mennessä 18 taloa paloi maantasalle. Yksi ihminen kuoli ja tuhannet sammutuskalustot pyrkivät saamaan tulen hallintaa. Noin 30 000 eekkeriä maata paloi tuhkaksi. Tuhansia ihmisiä evakuoitiin  turvaan tulelta. Joukossa oli myös suomalaisia ja muita EF oppilaita ja perheitä. 


Miksi palo on niin vaikea saada hallintaan?
Ensinnäkin maasto on niin kuivaa ja palo ehti levitä hyvin laajalle. Tuli liikkuu tuulen mukana eli se saattoi hyvin liikkua edestakaisin samaa väliä. Paloa ei voida vain sammuttaa sen arvaamattomuuden ja koon takia. Palohenkilöstö pyrkii vain estämään lisätuhoja ja hallitsemaan sitä. Tulen tulee vain antaa polttaa itsensä loppuun. 


Miten palot vaikuttivat mun elämään?
Tuulen suunnasta riippuen vaikutukset mun elämään vaihtelivat päivittäin. Savua ei tietenkään ole terveellistä hengittää, joten jos meidän alueella on paljon savua, silloin ulos ei ole asiaa. Liikenne meni täysin tukkoon tulen takia ja monia teitä suljettiin. Meidän koululle siirrettiin amerikkailaisten oppilaiden kesäkoulu, joten osa koulun alueesta ei ole enää meidän käytössä. Kuitenkin koko ajan mukana kulkee pelko. Mitä jos tuli leviää ja me joudutaan lähtemään evakkoon? Entäs jos me ei ehditäkään pakoon? 

Nyt vain odotetaan palon laantumista. Toivotaan, että ihmiset pääsisivät pian palaamaan koteihinsa ja kaikki palautuisi ennalleen. Onneksi monet apuatarvitsevat ovat saaneet tukea, ruokaa ja turvaa. 
Mulla on matkaa enää viikko jäljellä ja sen jälkeen kirjoittelen tänne paljon enemmän. Mistä haluaisitte kuulla? 


Kiitos viimeisestä kuvasta Lasse!

Jenna

8 kommenttia:

  1. Valitettavasti nämä maastopalot ovat ihan arkipäivää täällä meillä Kaliforniassa, ja nytkin on meneillään useampi palo ympäri osavaltiota. Varsinkin tuollaiset kukkulat ovat otollisia paloille sillä ne ovat suurimman osan vuodesta (etelässä usein koko vuoden) kuivaa heinikkoa. Valittetavan usein nämä palot ovat saaneet alkunsa ihmisen huolimattomuudesta tai vandalismista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo maastopalot on kyllä suomalaiselle ihan vieras tilanne ja jotenkin ei edes osaa kuvitella tilannettaa ennen kuin sen kohtaa. Toivottavasti kaikki saataisiin pian sammutettua. Harmillisen useat ongelmat ovat kyllä saaneet alkunsa ihmisten välinpitämättömyydestä.

      Poista
  2. Itsekin asuin yhdysvaltojen keskilännessä preerioilla ja itselle oli ainakin hyvin pelottavaa kun oli maastopaloja... Ihmiset olivat kuitenkin hyvin tottuneita niihin sielä! Surullista, että jotkut oikeasti menettävät näiden takia koteja ja lähimmäisiään :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin outoa ajatella, että nämä suomalaiselle pelottavat maastopalot ovat melkein arkipäivää joillekin. Aivan kamalaa että jotkut joutuvat kokemaan näinkin suuria menetyksiä!

      Poista
  3. Hui kamala! Voin kuvitella kuinka pelottava tilanne on, tuli on niin vaikeasti hallittava elementti. Toivottavasti oot kuitenkin nauttinut matkastasi ja on ollut kivaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli on kyllä niin arvaamaton. Onneksi muutama päivä sitten palot saatiin lopullisesti sammutetettua. Kaikesta huolimatta nautin matkasta todella paljon! :)

      Poista
  4. Postausta kaliforniasta!!! Paljon kuvia! :) Ja hyvä et noi palot saatii sammutettua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Postauksia Kalifornian matkasta varmasti tulossa ja kuviakin kertyi sen verran, että eiköhän jokunen tänne bloginkin puolelle päädy :D

      Poista

Kiitos kommentista :)